30 Nisan 2025 Çarşamba

Soma Faciasında Şok Karar! Kamu Görevlilerine Ceza Yağdı mı?

Manisa'nın Soma ilçesinde, 11 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili davada karar çıktı. 28 kamu görevlisinin yargılandığı davada, 10 sanık beraat ederken, 18 sanık ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis cezasına çarptırıldı. Karar, madenci aileleri ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Duruşmada Neler Yaşandı?

Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar SEGBİS ile katıldı. Madenci aileleri ve avukatları, bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı beyanlarda bulundu. Ailelerin avukatları, cezalandırmanın görevi kötüye kullanma suçundan değil, taksirle öldürme ve yaralamadan uygulanması gerektiğini savundu. Sanıkların SEGBİS ile bağlanmasını eleştiren avukatlar, yargılamanın yüz yüze yapılması gerektiğini belirtti ve dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesi taleplerini yineledi. Verilen aranın ardından savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini veya zaman aşımı şartlarının oluştuğunu belirterek, davada düşme kararı verilmesini istedi. Madenci aileleri ve avukatları, kazanın yaşandığı ocakta denetim yapan sanıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in savunmasına tepki gösterdi. Savunmaların ardından hakim, aralarında Ayhan Yüksel'in de bulunduğu 10 sanığın beraatine, 18 sanığa ise görevi kötüye kullanma suçundan hapis cezası verilmesine hükmetti.

Karar Sonrası Tepkiler

Karar sonrası açıklama yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, hakimin mütalaaya uyarak cezalar verdiğini belirtti. Gündüz, "Toplam 28 sanıktan 10'u hakkında beraat kararı verdi. Gerekçesini şu anda bilemiyoruz. 18 sanık hakkında ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen mahkumiyet kararı verildi" dedi. Duruşmayı takip eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da sanıkların en alt düzeyde cezalandırılarak adeta ödüllendirildiğini öne sürdü. Kazada şehit olan madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak ise 11 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini kaydetti.

Soma Maden Faciası ve Dava Süreci

Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği maden ocağında 13 Mayıs 2014'te çıkan yangın sonucu 301 işçi hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve bazı kamu görevlileri hakkında dava açılmıştı. Dava süreci boyunca birçok tartışma yaşanmış, sanıkların cezalandırılması ve adaletin sağlanması yönünde kamuoyu baskısı oluşmuştu.
  • Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanıklara hapis cezası verirken, bazılarını beraat ettirmişti.
  • Yargıtay, yerel mahkeme kararını bozmuş ve yeniden yargılama yapılmasına karar vermişti.
  • Yeniden yapılan yargılamada bazı sanıklara daha yüksek cezalar verilmişti.
Bu son karar ile birlikte, Soma faciası davasında yeni bir aşamaya geçilmiş oldu. Ancak, madenci ailelerinin ve kamuoyunun adalet beklentisi hala tam olarak karşılanmış değil. Verilen cezaların yetersiz olduğu yönündeki eleştiriler devam ederken, davanın Yargıtay sürecinde nasıl bir sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

İlgili Haberler