Mersin'in Aydıncık ilçesinde, kıyıya kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı vatandaşlar harekete geçti. Şirketlere verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişi heyetinin inceleme yapması öncesinde toplanan yurttaşlar, yetkililere seslenerek, "Mesleki etik çerçevesinde karar verin" çağrısında bulundu. Eylemciler, balık çiftliklerinde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vereceğine dikkat çekti.
Balık Çiftlikleri Neden İstenmiyor?
Vatandaşlar, balık çiftliklerinin turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir ve Muğla kıyılarından çıkarıldığını, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kararıyla Mersin kıyılarına yönlendirildiğini belirtiyor. Mersin'in Aydıncık ilçesi kıyıları için çok sayıda şirketin balık çiftliği başvurusu yaptığı ve bazılarına 'ÇED gerekli değildir' ya da 'ÇED olumlu' raporları verildiği ifade ediliyor. Bu duruma tepki gösteren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık Belediyesi ve Mersin Çevre ve Doğa Derneği, verilen ÇED kararlarına karşı dava açtı.
Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa, ÇED raporlarında sonuçlar hakkında net veriler olmadığını vurgulayarak, "Turizme bu kadar açık, bu kadar potansiyeli olan bir yerde bu balık çiftliklerinin kurulması kesinlikle kabul edilemez" dedi. Kılıçarpa, çocuklardan aldıkları emaneti daha iyi bir şekilde bırakmak için mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Çevre Aktivistlerinden Uyarılar
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, planlanan balık çiftliklerinin teknolojik olarak uygun olmadığını savunarak, akıntı hızının yetersiz olduğunu ve küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'in aşırı ısındığını belirtti. Aslan, "34 derecede üretilecek balığın tüketilemeyeceğini biliyoruz. Dolayısıyla insan sağlığını olumsuz etkileyecek balık çiftliğinin burada kurulmasına izin vermeyin" şeklinde konuştu. Ayrıca, balık çiftliklerinde kullanılan antibiyotik, kimyasal ve dezenfekte ilaçlarının zararlarına dikkat çekti.
Eylemde sıkça dile getirilen sloganlar ise şunlardı:
- Doğamıza, denizimize dokunma!
- Aydıncık'a sahip çıkıyoruz!
- Havama, suyuma, toprağıma dokunma!
Gözler Bilirkişi Raporunda
Mersin'deki balık çiftliği tartışması, bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporla yeni bir boyut kazanacak. Vatandaşlar, bilirkişilerden mesleki etik ilkelerine uygun, insan ve doğa sağlığını ön planda tutan bir rapor hazırlamalarını bekliyor. Aksi takdirde, çevresel ve ekonomik açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilecek bu projelere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyorlar.