16 Nisan 2025 Çarşamba

Balık Sezonu Bitiyor! İstanbul'da Balıkçılar Ne Yapacak?

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 1 Eylül 2024 tarihinde balıkçılarla birlikte "vira bismillah" diyerek açılan su ürünleri av sezonunun, 15 Nisan itibarıyla endüstriyel balıkçılık açısından sona ereceğini duyurdu. Gürpınar Su Ürünleri Hali'nde yapılan basın açıklamasında Parıldar, denizlerde sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak, yasa dışı avcılıkla mücadele etmek ve su ürünleri sektörünü desteklemek amacıyla yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

İstanbul Balıkçılığının Önemi

İstanbul'da 16 bin 450 balıkçı ve 2003 ruhsat tezkereli gemi ile avcılık faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Parıldar, şehrin 661 kilometrelik kıyı şeridi ve boğazlardaki stratejik konumu sayesinde önemli bir su ürünleri üretim merkezi olduğunu vurguladı. Parıldar, "661 kilometre kıyı şeridimizle birlikte özellikle boğazlardan hem Karadeniz'den Marmara'ya hem de Marmara'dan Karadeniz'e yılda iki kez balıkçıların göç bölgesinde, göç güzergahında da olmasını birlikte değerlendirdiğimizde, önemli bir su ürünleri istihsal alanındayız, su ürünleri açısından önemli bir ildeyiz." dedi.

Balıkçılara Destekler Artıyor

Küçük balıkçıların kayıt altına alınması kapsamında 2024 yılında yaklaşık 6,8 milyon liralık destekleme ödemesi yapıldığını açıklayan Parıldar, 2025 yılı başvurularının 25 Nisan'da sona ereceğini hatırlattı. Parıldar, yeni destek modelinde kadın ve genç balıkçılara ek destek verildiğini de belirtti.

  • Kadın balıkçılara %35 daha fazla destek
  • Genç balıkçılara özel teşvikler

Parıldar, amaçlarının balıkçıların geçimlerini denizden sağlamaya devam etmelerini desteklemek olduğunu ifade etti.

Denetimler ve Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yoğun denetimler yapıldığını belirten Parıldar, 1 Eylül'den bu yana 11 bin 500 denetim gerçekleştirildiğini ve 124 uygunsuzluğa 7,5 milyon lira ceza uygulandığını açıkladı. Ayrıca, yasa dışı avcılıkta kullanılan 230 gemiye el konulduğunu ve mülkiyetlerinin kamuya geçirildiğini bildirdi.

Parıldar, "Bu denetimler neticesinde 124 uygunsuzluğa yine yaklaşık 7,5 milyon lira civarında da cezai işlem uyguladık ve 23,5 tonluk bir ürüne de el koyarak bunların ticarete konu olmasını engelledik. Dolayısıyla bizim açımızdan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde sürdürülebilirlik ve yasal mevzuata uygunluk çok önemli." dedi.

1 Ocak 2024 itibarıyla Tarımsal Üretim Planlaması'na geçildiğini ve su ürünlerinde 400 bin tonluk hamsi kotası belirlendiğini belirten Parıldar, İstanbul'a düşen kotanın 83 bin ton olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul'da balık avı sezonunun sona ermesiyle birlikte, balıkçılar yeni sezona hazırlanırken, yetkililer sürdürülebilir balıkçılık için denetimlerini sürdürecek. Balıkçılara sağlanan destekler ve uygulanan üretim planlaması ile sektörün geleceği güvence altına alınmaya çalışılıyor. Balık severler ise bir sonraki sezonu sabırsızlıkla bekleyecek.

İlgili Haberler