İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın duyurduğu son dakika haberine göre, Türkiye genelinde sahte içki üretimi yapan şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. 81 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 137 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda sahte içki ve malzeme ele geçirildi.
Sahte İçki Operasyonunun Detayları
Operasyon, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinasyonunda, il emniyet müdürlükleri KOM şube müdürlüklerinin titiz çalışmaları sonucunda gerçekleştirildi. Sahte içki üretimi yaptığı tespit edilen şüphelilere yönelik yapılan baskınlarda, yasa dışı alkol imalathaneleri de deşifre edildi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada operasyonun detaylarını şu şekilde paylaştı:
- 63 bin 957 litre sahte içki ele geçirildi.
- 96 bin 992 şişe kaçak ve sahte içki ele geçirildi.
- 12 yasa dışı alkollü içki imalathanesi deşifre edildi.
Ayrıca operasyonlarda, 63 bin 150 litre etil alkol, 807 litre kaçak ve sahte alkollü içki, 2 bin 106 alkol aroması, 66 bin 500 etiket, 4 bin 30 bandrol, 9 bin 109 boş şişe ve 88 bin 376 kapak ele geçirildiği belirtildi. Operasyona Gelir İdaresi Başkanlığı taşra birimleri de katıldı ve yapılan ortak değerlendirme sonucunda piyasa değeri yaklaşık 94 milyon liralık vergi kaybının önüne geçildi.
Sahte İçki Neden Tehlikeli?
Sahte içki, içerisinde metanol gibi zehirli maddeler barındırabilir. Metanol, vücutta formaldehit ve formik aside dönüşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum, körlük, kalıcı beyin hasarı ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Uzmanlar, güvenilir olmayan kaynaklardan alkol alımından kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Sahte içki tüketimi, sadece bireysel sağlık açısından değil, aynı zamanda ülke ekonomisi açısından da ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Yasa dışı üretim ve satış, vergi kayıplarına neden olurken, kayıt dışı ekonomi de büyümektedir.
Bu operasyonla birlikte, sahte içki üretimi ve satışının önüne geçilmesi hedefleniyor. Halk sağlığını koruma ve yasa dışı faaliyetlerle mücadele kapsamında yapılan bu tür operasyonların devamlılığı büyük önem taşıyor. Yetkililer, vatandaşları sahte içki konusunda bilinçli olmaya ve şüpheli durumlarda ihbarda bulunmaya çağırıyor.