Trabzon'dan Dünyaya: Ahşap Oyma Sanatı İhraç Ediliyor!
Politika

Trabzon'dan Dünyaya: Ahşap Oyma Sanatı İhraç Ediliyor!


20 May 20255 dk okuma4 görüntülenmeSon güncelleme: 20 May 2025

Trabzon'da yaşayan Selami Karaahmet'in hobi olarak başladığı ahşap işçiliği, pandemi ile birlikte hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük ilgi görmeye başladı. Doğallığa olan özlem ve el emeği ürünlere artan talep, Karaahmet'in eserlerinin dünyanın dört bir yanına ulaşmasını sağladı. Köyündeki küçük atölyesinde başlayan bu serüven, onu ABD, Güney Afrika, İsveç, Hollanda ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapmaya kadar taşıdı. Peki, bu başarının sırrı ne?

Ahşap Sanatına Yoğun İlgi

Selami Karaahmet, ahşap sanatına olan ilginin her yaştan insanı kapsadığını belirtiyor. "İlk önce hobi olarak başladı. Ahşapları çok seviyorum. Köyde ufak bir atölye ile başladım ve ilerlettim. Özellikle pandemiden sonra insanlar boş zamanlarında bir şeyler ile uğraşmak istedi. Ahşap bunun için büyük bir hobi oldu. Herkes büyük ilgi gösteriyor. 7'den 70'e herkesin ilgisini çeken bir sanat. Doğal olması nedeniyle tercih ediliyor. El yapımı oldukları için hepsi özel" diyor. Bu sözler, ahşabın doğal ve el yapımı olmasının, insanların ilgisini çekmesindeki en önemli etkenlerden biri olduğunu gösteriyor.

İnternet Alışverişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet üzerinden uygun fiyatlı ahşap ürünleri satanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Karaahmet, "El işçiliği olduğu için biraz zor. Hepsi bıçak oyması oluyor. Bir kuksanın yapımı bile 3-4 saat alıyor. Çok fazla ilgi var. Özellikle sosyal medya üzerinde ulaşarak ahşap işçiliğini öğrenmek isteyenler oluyor. Herkes öğrenmek istiyor. Zeytin ağacından bir çerezlik, ceviz ağacından tarak yapıyorum. Bütün ağaçları kullanmaya çalışıyorum. İnsanlar hediye olarak tercih edebiliyor." şeklinde konuşuyor. Ucuz ürünlerin genellikle suya dayanıksız ve kalitesiz malzemelerden yapıldığını, kendi ürünlerinin ise tamamen el yapımı ve birinci sınıf malzemeden üretildiği için uzun ömürlü ve sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Gelecek Hedefleri

Karaahmet'in gelecek hedefleri arasında, özellikle gençlere yönelik workshoplar düzenlemek ve ahşap işçiliğini öğretmek yer alıyor. Trabzon dışından bile bu sanatı öğrenmek için gelenlerin olduğunu belirten Karaahmet, ihracatını daha da geliştirmeyi ve Türk ahşap sanatını dünyaya tanıtmaya devam etmeyi amaçlıyor.

Selami Karaahmet'in hikayesi, bir hobinin nasıl tutkuya, tutkunun nasıl bir işe ve işin nasıl dünyaya yayılabileceğine dair ilham verici bir örnek teşkil ediyor. Ahşap oymacılığının doğal ve el yapımı olması, günümüzde insanların doğallığa olan özlemini karşılıyor. Karaahmet'in başarısı, el emeği ve özgün tasarımların her zaman değer bulacağını gösteriyor.