19 Nisan 2025 Cumartesi

Robotik Cerrahi ile Diz Protezi: Doğu Anadolu'da Bir İlk!

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilke imza atarak robotik cerrahi yöntemiyle diz protezi ameliyatı gerçekleştirdi. Bu yenilikçi yöntem, milimetrik ölçülerle hatasız işlem yapılmasını sağlayarak hastaların daha hızlı iyileşmesine ve ameliyat sonrası ağrılarının azalmasına olanak tanıyor. Hastanenin ortopedi kliniğindeki uzman hekimler tarafından başarıyla uygulanan robotik cerrahi, diz protezi ameliyatlarında yeni bir dönem başlatıyor.

Robotik Cerrahi ile Mükemmel Sonuçlar

Robotik cerrahi, hasarlı diz ekleminin protezle değiştirilmesi sürecinde ameliyat öncesi hastanın operasyonuna yönelik bilgilerin robota tanıtılmasıyla başlıyor. Bu sayede cerrahlar, milimetrik hassasiyetle kesiler yaparak protezi en uygun pozisyona yerleştirebiliyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Karsan, robotik cerrahinin ortopedik cerrahide yeni bir uygulama olduğunu belirterek, "Robotik cerrahi ile diz protezi ülkemizde vardı ama Doğu Anadolu'da ilk kez uyguladık. Özellikle diz protezinden başladık, kliniğimizdeki hocaların hepsi bunu yapıyor. Ameliyatta mükemmel sonuç elde etmek ve hastalarda istediğimiz aynı sonucu elde etmek açısından önemli bir cerrahi işlem" dedi.

Robotik cerrahinin avantajları:

  • Milimetrik hassasiyetle hatasız işlem
  • Daha hızlı iyileşme süreci
  • Ameliyat sonrası ağrılarda azalma
  • Protezin daha uzun ömürlü olması
  • Dizin bağ dokusu dengesinin sağlanması

Hastalar Robotik Cerrahi ile Daha Konforlu

Robotik cerrahi, hastalara ameliyat sonrası dönemde büyük konfor sağlıyor. Prof. Dr. Karsan, "Bu işlemle dizin bağ dokusu dengesi rahatlıkla sağlanıyor, ameliyat sonrası dönemde çok rahatlıkla hareketlere başlanabiliyor, kısa iyileşme ve hastanede kısa kalış süresi ortaya çıkıyor. Bir özelliği de protezin daha uzun süre dayanması. Adale dengesi çok rahat sağlandığından hastanın ameliyat sonrası ağrısı yok denecek kadar az oluyor ve ayağı kalkış hareketi çok kolay sağlanıyor. Bu hafta içi yaptığımız tüm hastalarda mükemmel sonuç elde ettik" şeklinde konuştu. Ameliyatın yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü belirten Karsan, robotik cerrahi ile en uygun kesilerin yapılarak, en az yumuşak doku hasarıyla normal anatomik yapının elde edilebildiğini vurguladı.

Doğu Anadolu'da Sağlıkta Yeni Bir Dönem

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi ile diz protezi ameliyatlarının başlaması, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sağlık hizmetlerinde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu sayede bölge halkı, daha konforlu ve başarılı bir tedavi imkanına kavuşurken, hastanenin de bölgedeki sağlık hizmetlerindeki öncü rolü pekişiyor. Robotik cerrahi, gelecekte ortopedik cerrahi alanında daha da yaygınlaşarak, hastaların yaşam kalitesini artırmaya devam edecek.

İlgili Haberler