Yaz aylarının gelmesiyle birlikte mangal sezonu da resmen açıldı. Ancak bu keyifli aktivite, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, özellikle sıcak havalarda uygun koşullarda saklanmayan etlerde bakteri üremesi riskine karşı uyarıyor. Ayrıca, etlerin çok yüksek ateşte aşırı yanacak ve kömürleşecek şekilde pişirilmesinin de sağlık açısından zararlı olabileceği belirtiliyor. Kömürleşmiş etlerin sık tüketimi mide ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilirken, sadece protein ağırlıklı beslenmek de karaciğeri yorabiliyor.
Mangalda Nelere Dikkat Etmeli?
Yüksek sıcaklık, tavuk eti gibi protein açısından zengin gıdalarda salmonella gibi zararlı bakterilerin hızla çoğalmasına neden olabiliyor. Bu nedenle, etlerin iyi pişirilmesi, sebzelerin iyice yıkanması ve dengeli bir menü oluşturulması sağlıklı bir mangal keyfi için büyük önem taşıyor. Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, mangal yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
- Etleri uygun şartlarda saklayın.
- Marine edilmiş etleri uzun süre sıcakta bekletmeyin.
- Tavuk etinde salmonella riskine karşı dikkatli olun.
- Sebzeleri iyice yıkayın.
- Aşırı pişmiş ve kömürleşmiş etlerden kaçının.
- Turşu ve sucuk gibi salamura besinleri aşırı tüketmeyin.
Doç. Dr. Toka, "Özellikle yüksek proteinli et türü gıdalar, daha özellikle de tavuk etinde bakterilerin üremesi için sıcak hava oldukça uygun bir ortam oluşturabilir. Bu yüzden etleri uygun şartlarda saklamak, marinesini yaptıktan sonra uygun şartlarda çok uzun süre sıcak havada kalmayacak şekilde saklamak önemli. Buna dikkat etmediğimiz takdirde özellikle tavuk etinde salmonella gibi bazı bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşacağından gastroenterit vakalarıyla besin zehirlenmesi dediğimiz durumlara yol açan başka bakterilerin çoğalmasıyla çeşitli enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Buna dikkat etmemiz mangal sezonunda üzücü günler yaşamamamız için bize yardımcı olur" dedi.
Mide ve Bağırsak Sağlığı İçin Öneriler
Aşırı pişmiş, ateşle temas ederek pişmiş ve üzerinde kömürleşme olmuş etlerin sık tüketilmesi, mide ve bağırsak hastalıklarına, mide mukozasının bozulmasına ve bağırsaklarda polip gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca, sebze türü besinlerin az tüketilmesi ve aşırı yanmış protein içeren gıdaların tüketilmesi kabızlık gibi çeşitli bağırsak problemlerine de yol açabilir.
Doç. Dr. Bilal Toka, "Aşırı pişmiş, ateşle temas ederek pişmiş, üzerinde kömürleşme olmuş etlerin beraberinde tükettiğimiz turşu, sucuk gibi salamura besinlerin çok sık tüketilmesi, mide ve bağırsak hastalıklarına, mide mukozasının bozulmasına, bağırsaklarda polip gelişimine, zamanla tabii ki bu bir kere yemekle değil, sürekli bu şekilde beslenmekle, özellikle Uzak Doğu ülkelerinde sık gördüğümüz atrofik gastrit dediğimiz mide yüzeyinin incelerek tümör gelişimine yatkınlık oluşmasına sebep olabilir. Yine sebze türü besinlerin az tüketilmesi, özellikle mangalda pişmiş aşırı yanmış protein içeren gıdaların tüketilmesi kabızlık gibi çeşitli bağırsak problemlerine de yol açabilmektedir" şeklinde konuştu.
Mangal yaparken öncelikle etlerin ve sebzelerin iyi yıkanması, etlerin uygun şartlarda saklanması büyük önem taşıyor. Sıcak hava, bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğundan, özellikle tavuk etine bağlı enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunmalı. Mangal keyfinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için etlerin aşırı yanacak şekilde pişirilmemesine özen gösterilmeli.
Unutmayın, mangal sadece protein ağırlıklı bir öğün olmamalı. Yanında mutlaka karbonhidrat ve sebze tüketerek, karaciğerinizi yormadan ve sindirim sisteminizi destekleyerek daha sağlıklı bir mangal deneyimi yaşayabilirsiniz. Yeterince çiğnemeden hızlı yemek yemek de mide problemlerine yol açabileceğinden, yavaş ve dikkatli yemek yemeye özen gösterin.