Yılmaz ve Şara'dan Kritik Ekonomi Zirvesi! Türkiye Suriye'ye Destek Verecek Mi?
Politika

Yılmaz ve Şara'dan Kritik Ekonomi Zirvesi! Türkiye Suriye'ye Destek Verecek Mi?


25 May 20255 dk okuma2 görüntülenmeSon güncelleme: 25 May 2025

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Ankara'da bir araya gelerek önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konuları masaya yatırıldı. Türkiye'nin Suriye'ye olası destekleri ve bölgesel etkileri merak konusu oldu.

Türkiye ve Suriye Arasında Yeni Dönem mi?

Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ve heyetiyle yapılan toplantının detaylarını paylaştı. Toplantıya, Suriye Dışişleri Bakanı Esad El Şeybani, Suriye Savunma Bakanı Morhaf Abo Kasra ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı belirtildi. Yılmaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olarak ele alındığını vurguladı.

Yılmaz, görüşmede özellikle ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi konusunun kapsamlı bir şekilde ele alındığını ifade etti. Suriye'de mali ve ekonomik reformlar ile refah artışı için birlikte atılacak adımlar değerlendirildi. Yılmaz, Suriye'de yaşanan tarihi dönüşümün kalkınma atılımları ile taçlanacağına inandığını belirtti.

Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

  • "Görüşmemizde; yeni dönemde ekonomik işbirliğimizin derinleştirilmesi üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunduk."
  • "Suriye'de mali ve ekonomik reformlar ile refah artışı için birlikte atılacak adımları değerlendirdik."
  • "Suriye'de yaşanan tarihi dönüşüm ve siyasi devrimin kalkınma atılımları ile taçlanacağına yürekten inanıyoruz."

Yaptırımlar Kalkarsa Ne Olacak?

Cevdet Yılmaz, yaptırımların kalkması durumunda uzun zamandır kullanılmayan potansiyelin harekete geçmesini beklediklerini dile getirdi. Kamu ve özel yatırımlarının artması, yüksek büyüme oranları ve ekonomide atılımlar hedefleniyor. Yılmaz, kalkınan bir Suriye'nin sadece ikili ilişkilere değil, bölgesel refaha ve istikrara da büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Yılmaz, Ahmed Şara ve heyetine yapıcı ve samimi yaklaşımları için teşekkür etti. Türkiye'nin, Suriye halkının barış, kalkınma ve yeniden imar sürecinde her türlü desteği vermeye devam edeceğini belirtti.

Görüşmede Kimler Vardı?

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da hazır bulundu. Bu durum, görüşmenin sadece ekonomik değil, aynı zamanda savunma ve finans alanlarını da kapsadığına işaret ediyor.

Türkiye ve Suriye arasındaki bu önemli zirve, bölgedeki dengeleri değiştirebilecek potansiyele sahip. Özellikle ekonomik işbirliği ve Türkiye'nin olası destekleri, Suriye'nin yeniden yapılanma sürecinde kritik bir rol oynayabilir.