21 Nisan 2025 Pazartesi

TÜRKSAT 6A Uzayda! Erdoğan'dan O Zihniyete Tokat Gibi Cevap!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen 'TÜRKSAT 6A Hizmete Alma Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'nın devreye alınmasıyla birlikte, uzay teknolojileri alanında önemli bir adım atıldığını vurgulayan Erdoğan, bu başarının "bizden bir şey olmaz" diyen zihniyete indirilmiş ağır bir darbe olduğunu belirtti.

TÜRKSAT 6A: Türkiye'nin Uzaydaki Yeni Gücü

Erdoğan, TÜRKSAT 6A'nın 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatıldığını ve ilk test yayınını 17 Şubat'ta başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlattı. Uydunun en az 15 yıl hizmet vereceğini belirten Erdoğan, bu uyduyla birlikte TÜRKSAT'ın işlettiği haberleşme uydularının sayısının 6'ya, uzaydaki toplam uydu sayısının ise 10'a yükseldiğini ifade etti. Yer sabit özelliği taşıyan TÜRKSAT 6A, televizyon yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi gibi kritik hizmetleri geniş bir kapsama alanında sunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlk test yayınını 17 Şubat'ta yapmıştık. Tüm süreçler sorunsuz tamamlandı. Türksat 6A'nın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projenin başarıyla ilerletilmesine emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum. En az 15 yıl hizmet verecek Türksat 6A ile birlikte, Türksat'ın işlettiği haberleşme uydularının sayısı 6'ya, uzaydaki uydularımızın toplam mevcudu da 10'a yükselmiş oluyor. Yer sabit özelliği taşıyan yeni haberleşme uydumuz, televizyon yayıncılığı başta olmak üzere acil durum haberleşmesi hizmetlerini de geniş bir kapsama alanında sunacak. Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından kritik önem taşıyan Türksat 6A ile televizyon yayını yaptığımız uydularımızı artık yedekleyebileceğiz."

Yerli ve Milli Üretim Vurgusu

Haberleşme uyduları gibi teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesinin milli güvenlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, TÜRKSAT 6A'nın yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirildiğini ve 84 yerli ekipman kullanıldığını belirtti. Bu başarıyla Türkiye, kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri konumuna yükseldi.

Erdoğan, bu süreçte yaşanan zorluklara değinerek, hayata geçirilen teknoloji transfer programlarıyla TÜRKSAT mühendislerinin 3A, 4A ve 4B uydularının üretiminde yer almasının sağlandığını, ardından 5A ve 5B uydularının yapımında 12 mühendisin tasarım, üretim ve test süreçlerine dahil edildiğini anlattı. Bu çalışmalar ve tecrübelerle uzay teknolojileri alanında pek çok kritik eşiğin aşıldığını ve en yüksek yerlilik oranına sahip TÜRKSAT 6A uydusunun üretme imkanı, yetenek ve tecrübesine sahip olunduğunu vurguladı.

"Yapamayız' diyenlere inat, 'Biz yaparız, hatta daha iyisini yaparız' dedik. Karamsarlık aşılayanlara, kendi ülkesinden, kendi milletinden umudunu kesenlere asla kulak asmadık. Yılmadan, yorulmadan, inanç, sabır ve azimle çalışarak bugünlere kadar hamdolsun alnımızın akıyla geldik. Bugünkü başarı, lafa her başladıklarında 'bizden bir şey olmaz' diyerek gençlere umutsuzluk aşılayan zihniyete indirilmiş ağır bir darbedir"

Gelecek Hedefleri ve Türkiye'nin Küresel Rolü

TÜRKSAT'ın hizmet alanının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirten Erdoğan, uyduların dünya genelinde ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara yükseleceğini ifade etti. Teknoloji transferi ve tecrübe kazanımı sayesinde Türkiye'nin artık uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olacağını vurguladı.

Erdoğan, SpaceX ile ortak çalışmalar yürütmenin yanı sıra fırlatma sürecinin de TÜRKSAT tarafından yönetildiğini ve dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını kapsayan bir alana ulaşıldığını belirtti. Bu başarılarla Türkiye'nin uzay çalışmaları ve uydu yayıncılığında önemli bir konuma geldiğini ve milli uydu markası oluşturma, milli uzay şirketi kurma noktasında önemli bir fırsat yakalandığını ifade etti.

Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat penceresinin açıldığını söyleyen Erdoğan, küresel sistemde hak edilen yere gelmeye çok yakın olunduğunu ve hiç kimsenin bu fırsatı heba etmesine izin verilmeyeceğini belirtti. Geçmişte yaşanan iç çekişmelerin Türkiye'nin küresel rekabette geri kalmasına neden olduğunu hatırlatan Erdoğan, artık bu tür tartışmalara girilmemesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, hükümet olarak hizmet ve eser siyasetinden kopmayarak ülkenin stratejik projelerine devam edeceklerini belirten Erdoğan, muhalefetin eleştirilerine rağmen İstanbul Havalimanı'nda eş zamanlı 3'lü bağımsız pist döneminin başlatıldığını ve Türkiye'nin bu uygulamayı hayata geçiren ikinci ülke olduğunu hatırlattı.

TÜRKSAT 6A'nın hizmete alınması, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki bağımsızlığını ve gücünü perçinleyen önemli bir adım oldu. Bu başarı, gelecek nesillere ilham kaynağı olacak ve Türkiye'nin küresel arenadaki yerini daha da sağlamlaştıracaktır.

İlgili Haberler