TBMM'de Muhalefetin Önergeleri Neden Reddedildi? İşte Detaylar!
Gündem

TBMM'de Muhalefetin Önergeleri Neden Reddedildi? İşte Detaylar!


20 May 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 21 May 2025

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, muhalefet partileri tarafından sunulan çeşitli gündem maddelerine ilişkin grup önerileri yapılan oylamalar sonucunda kabul edilmedi. Yeni Yol Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin önerileri, Meclis'te geniş tartışmalara yol açtı.

Gazze Tartışmaları Meclis'e Damga Vurdu

Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dikkat çekti. Karaman, "Açıkça söylüyorum ki İsrail sistematik bir şekilde bir halkı yeryüzünden silmeye çalışıyor. Ne yazık ki bu vahşetin karşısında batının sözde hukukçuları, savunucuları kör ve sağır olmuş durumdalar," dedi. Gazze'de yaşanan insanlık dramına vurgu yapan Karaman, çocukların açlıktan yaşamını yitirdiğini, annelerin enkaz altında çocuklarını aradığını ve hastanelerin hedef alındığını belirtti. "Herkes biliyor ki İsrail, dünyanın gözü önünde en ağır uluslararası suçu işliyor, aleni bir şekilde soykırım yapıyor," ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban da Gazze'de yaşanan insanlık dramının derinleştiğine işaret ederek, "Kadın, çocuk, yaşlı demeden insanlar katlediliyor. Bu vahşetle mücadele sadece konuşarak değil işlevsel bir planı devreye sokmakla mümkündür," diye konuştu.

Meclis'te Filistin Dayanışması Devam Etti

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarıyla ilgili TBMM’de daha önce defalarca gündeme gelindiğini hatırlatarak, insani yardım koridorunun açılması gerektiğini vurguladı. Kamaç, "Bu oylamanın sonucunda göreceğiz İsrail mi kazanacak, Filistinliler mi kazanacak?" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre ise İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırıları lanetleyerek, sadece konuşarak sonuç alınamayacağını, uluslararası toplumun daha etkin adımlar atması gerektiğini belirtti.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Gazze’de yaşananların insanlık vicdanında derin yaralar açtığını belirterek, "Mazlumların umudu olan Türkiye bu zulme sessiz kalmamış ve kalmayacaktır," dedi. Karayel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sözlerini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan İsrail'in gerçek yüzünü en net şekilde ortaya koyan 'Netanyahu Hitleri geride bırakmıştır.' ifadesini dünyaya bir uyarı olarak söylemiştir," ifadelerine yer verdi.

Kurtulmuş'tan Aleviler İçin Açıklama

CHP'nin grup önerisinin görüşmeleri sırasında söz alan Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yaptığı bir konuşma nedeniyle Alevilerin açıklama beklediğini ifade etti. Kurtulmuş, açıklamasında, "Eğer böyle anlaşıldıysa bir tek Alevi kardeşimiz bile bundan üzüldüyse, bundan dolayı hassasiyeti ve üzüntümü ifade etmek isterim," dedi. Kurtulmuş, konuşmasında birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, "Alevi'yi, Sünni'yi birbirinden ayırmak, Türk'ü, Kürt'ü birbirinden ayırmak aslında bizim tarihimize yapılacak en büyük ihanettir," değerlendirmesinde bulundu.

Genel Kurulda, muhalefet partilerine ait önerilerin reddedilmesinin ardından AK Parti tarafından sunulan "Meclis’in çalışma takvimine" ilişkin grup önerisi kabul edildi. Kabul edilen öneriye göre, Hakimler ve Savcılar Kurulunda (HSK) boşalan 5 üyelik için bugün seçim yapılacak. TBMM Genel Kurulu, 21 Mayıs Salı günü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) boşalacak 3 üyelik için seçim gerçekleştirecek ve ardından Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik öngören teklifin görüşmelerine başlayacak. TBMM, 22 Mayıs Perşembe günkü birleşiminde teklifin birinci bölümünün, 27 Mayıs Salı günkü birleşimde ise ikinci bölümünün görüşmelerini tamamlayacak. Görüşmelerin sonuçlandırılamaması halinde Genel Kurul, 29 Mayıs Perşembe günü de çalışmalarını sürdürecek.

DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz Çakı tarafından sunulan, kadınların yerel siyasette eşit temsili ve karar mekanizmalarına katılımını amaçlayan kanun teklifinin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasına ilişkin önerge de yapılan oylamada kabul edilmedi.

Sonuç olarak, TBMM'de muhalefet partilerinin çeşitli konulardaki grup önerileri kabul edilmezken, Meclis'in çalışma takvimine ilişkin AK Parti'nin önerisi kabul edildi. Meclis, HSK ve RTÜK üyelikleri için seçimler yapacak ve önemli kanun tekliflerini görüşmeye devam edecek. Bu gelişmeler, Türkiye siyasetinde önümüzdeki günlerde yaşanacak tartışmaların ve atılacak adımların habercisi niteliğinde.