Aile Yılında Kadın Cinayetleri Arttı Mı? CHP'den Soru Önergesi!
Gündem

Aile Yılında Kadın Cinayetleri Arttı Mı? CHP'den Soru Önergesi!


16 October 20255 dk okuma8 görüntülenmeSon güncelleme: 16 October 2025

CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerdeki artışı Meclis gündemine taşıyarak önemli bir adım attı. Özellikle "Aile Yılı" ilan edilen bir dönemde bu tür vakaların artması, kamuoyunda büyük bir endişe yaratırken, Avşar'ın soru önergesiyle konunun derinlemesine incelenmesi hedefleniyor.

Kadın Cinayetleri Neden Artıyor?

Avşar, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. Önergesinde, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2025'in ilk altı ayında 136 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 145 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Bu rakamlar, durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Avşar, bu vahim tabloya ilişkin şu önemli tespitlerde bulundu:

  • Kadınların %72'si aile bireyleri tarafından öldürülüyor.
  • Kadınların %59'u evlerinde hayatını kaybediyor.

Bu veriler, kadınların en güvende olması gereken yerlerde dahi güvende olmadıklarını açıkça gösteriyor.

Sistemdeki Hatalar Neler?

Cem Avşar, sistemdeki bazı önemli sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerileri sunuyor. İşte Avşar'ın vurguladığı o kritik noktalar:

  • Caydırıcı Cezaların Yetersizliği: Mevcut cezaların şiddeti önlemede yetersiz kalması, faillerin cesaretlenmesine neden oluyor.
  • Önleyici Tedbirlerin Eksikliği: Şiddeti önlemeye yönelik somut adımlar atılmaması, olayların önüne geçilmesini zorlaştırıyor.
  • Toplumsal Kodlar ve Yargısal Boşluklar: Toplumdaki yanlış algılar ve yargı sistemindeki eksiklikler, cinayetleri tetikliyor.
  • Kadın Sığınma Evlerinin Yetersizliği: Şiddet mağdurları için yeterli sayıda ve donanımda sığınma evi bulunmaması, kadınların korunmasını zorlaştırıyor.
  • Şiddeti Önleme Merkezlerinin Etkisizliği: ŞÖNİM'lerin (Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri) istenilen düzeyde hizmet verememesi, şiddetle mücadelede önemli bir eksiklik oluşturuyor.
  • Yoksulluk: Ekonomik zorluklar, aile içi şiddeti artırabiliyor.

Bakanlara Sorulan Kritik Sorular

Avşar'ın bakanlara yönelttiği sorular, konunun ciddiyetini ve çözüm arayışlarını daha da belirginleştiriyor. İşte o sorulardan bazıları:

  • 4 Haziran 2023'ten bu yana şiddete maruz kalan ve yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır?
  • Koruma kararı bulunmasına rağmen işlenen cinayet sayısı nedir?
  • Adli makamlara intikal eden şiddet vakalarının sayısı kaçtır?
  • 6284 sayılı Kanun'a ilişkin şikayetler nelerdir ve çözüm önerileriniz nelerdir?
  • "İyi hal indirimi" ve "haksız tahrik indirimi" uygulamalarına ilişkin düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
  • Kadın cinayeti faillerinin yakalanma ve cezalandırılma oranları ne durumdadır?

Bu sorular, kadına yönelik şiddetle mücadelede atılması gereken adımların belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye'de kadına yönelik şiddet, ne yazık ki sistematik bir sorun haline gelmiş durumda. Cem Avşar'ın bu konuyu Meclis gündemine taşıması ve çözüm önerileri sunması, umut verici bir gelişme. Cinsiyet eşitliği temelli, denetlenebilir ve uygulanabilir politikaların geliştirilmesi, bu sorunun çözümü için elzemdir. Unutmayalım ki, şiddet gören her kadın, aslında toplumun bir parçasıdır ve onların korunması, hepimizin sorumluluğundadır.