22 Nisan 2025 Salı

VİOP'ta Endeks Kontratı Düşüşle Açıldı: Piyasaların Yeni Rotası

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, bugün yüzde 0,4 düşüşle 11.115,00 puandan işleme başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen kontrat, normal seansı yüzde 10,4 düşüşle 11.158,00 puandan tamamlamıştı. Akşam seansında ise yüzde 0,1'lik bir gerileme daha yaşanarak kontrat 11.144,00 puana indi.

Küresel Piyasaların Etkisi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini sabit tutmasının ardından karışık bir seyir öne çıktı. Fed, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tutarken, bu yıl 2 faiz indirimi yapma olasılığının devam ettiğini gösterdi. Bugün ise gözler İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararına çevrildi.

Yerel Gelişmeler ve Analist Yorumları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payları borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğini duyurdu. Bu gelişme, piyasalarda hareketliliği artırabilir. Ayrıca, Borsa İstanbul'da BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanacak.

  • Destek ve Direnç Seviyeleri: Analistler, endeks kontratında 11.000 ve 10.900 seviyelerinin destek, 11.300 ve 11.400 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtti.
  • Veri Akışı: Bugün yurt içinde Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ve haftalık para-banka istatistikleri açıklanacak. Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ve BoE'nin faiz kararı takip edilecek.

Piyasalar, hem yerel hem de küresel gelişmelerin etkisi altında hareketli bir seyir izliyor. Yatırımcılar, özellikle endeks kontratındaki düşüş eğiliminin devam edip etmeyeceğini merakla takip ediyor.

İlgili Haberler