18 Nisan 2025 Cuma

Tat Gıda'dan Dijital Tarım Hamlesi: Verimlilikte Rekor Artış!

Tat Gıda, tarımda dijitalleşme projeleriyle sektöre örnek oluyor. Şirket, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle hazırlanan "Türkiye'de Tarıma Yönelik Dijital Teknolojiler Raporu" tanıtımında öne çıktı. Kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı projeler, sektörde dikkat çekiyor.

Dijitalleşme ile Verimlilik Artışı

Tat Gıda Sürdürülebilirlik, Strateji ve İletişim Müdürü Merve Cansın Kaplan, panelde Tat Gıda'nın 2016'da başlattığı dijital tarım yolculuğunu anlattı. Kaplan, 57 yıllık deneyime sahip Tat Gıda'nın sürdürülebilirlik yönetimini en üst düzeyde ele aldığını ve uluslararası platformlarda taahhütlerini güçlendirdiğini belirtti. Veysel Memiş'in liderliğinde sürdürülebilir tarım vizyonunu dijitalleşme projeleriyle bütünleştirdiklerini ve bu sayede tarımsal üretimde verimliliği artırarak önemli ölçüde kaynak tasarrufu sağladıklarını vurguladı.

Dijital tarım teknolojileri ve sürdürülebilirlik odaklı projelerle hem çiftçi verimliliğini artırdıklarını hem de doğal kaynakları koruyarak tarımda yeşil dönüşüme öncülük ettiklerini belirten Kaplan, şu bilgileri paylaştı:

  • 2024'te DXAS & KAGOME işbirliğiyle yürüttüğümüz Domateste Etkili Su Kullanımı Projesi ile yüzde 23 su tasarrufu sağladık.
  • 2023'te başlattığımız Tarımda Dijital Dönüşüm Programı ile bugüne kadar 164 çiftçimizi toplamda 18 bin 300 dekar alanda dijitalleşme sürecine dahil ettik.
  • Bu yıl ise en az 300 çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz.
  • DOKTAR işbirliğiyle çiftçilerimizin tarlalarına dijital tarım sensör istasyonları ve dijital böcek tuzakları kurduk.
  • Dijital tarım cihazı kullanan çiftçilerimizin verim ortalamasında geçen yıl yüzde 28 artış sağladık.

Uydu Görüntüleme ile Verimde Rekor Artış

Kaplan, çiftçilerin tarlalarının ve ürünlerinin sağlık durumunu dijital olarak takip edebilmeleri için uydu teknolojileri sunduklarına işaret ederek, "Geçen yıl toplam 12 bin dekar alanda uydu görüntüleme teknolojilerini kullandık, bu yıl ise 15 bin dekar alanda uygulamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalarla 2023'te ova verimine göre yüzde 13 verim artışı, 2024'te ise ova verimine göre yüzde 16 verim artışı sağladık." dedi.

Bitki hastalıkları risklerine yönelik erken tespit ve zamanında müdahale alanında da çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Kaplan, "Bitki hastalıklarını erken tespit için yapay zeka destekli çözümleri ve tüm işletmelerimizde bulunan Metos İklim İstasyonları'nı kullanıyoruz. Bu çözümlerle geçtiğimiz yıllara göre yüzde 22 daha az kimyasal içerik kullandık. Toprağı, suyu ve çevreyi koruyan uygulamalara önem veriyoruz." bilgisini paylaştı.

Gelecek Hedefleri

Tat Gıda, 2030'a kadar gübre kaynaklı sera gazı emisyonlarını yüzde 30, toksik tarımsal kimyasalların kullanımını yüzde 20, firmalarının tarımında su ayak izini yüzde 15, sözleşmeli çiftçilerde su ayak izini yüzde 18 azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, 2027'ye kadar 300 hektar sözleşmeli tarım arazisini yeşil tarım uygulamalarıyla buluşturmayı amaçlıyor. Dijital tarım teknolojileri, yalnızca ürün verimliliğini artırmakla kalmayıp sürdürülebilirlik, kaynak yönetimi ve gıda güvenliği gibi kritik alanlarda da büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip. Bu projeler, Tat Gıda'nın geleceğe yönelik sürdürülebilir tarım vizyonunun önemli bir parçasını oluşturuyor ve sektöre ilham veriyor.

İlgili Haberler