Küresel inşaat sektörü kaynaklı emisyonlardaki artış, 2024 yılında 2020'den bu yana ilk kez durma noktasına geldi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Binalar ve İnşaat için Küresel İttifak (GlobalABC) tarafından yayımlanan "Binalar ve İnşaat Küresel Durum Raporu 2024-2025" başlıklı rapora göre, binalar küresel karbon emisyonlarının %34'ünü ve atıkların üçte birini oluşturuyor.
Binaların Emisyonlardaki Rolü
Dünya genelinde konutlar, iş yerleri ve alışveriş merkezleri gibi tüm binalar, küresel karbon emisyonlarının önemli bir kısmından sorumlu. Sektör, özellikle çimento ve çelik gibi malzemelerin kullanımı nedeniyle küresel emisyonların %18'ini oluşturuyor. Bu malzemeler, aynı zamanda inşaat atıklarının da önemli bir kaynağı olarak öne çıkıyor.
Net Sıfır Emisyon Hedefi
Raporda, net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda atılan adımların etkili olduğu vurgulanıyor. Zorunlu bina enerji yönetmelikleri, performans standartları ve enerji verimliliği yatırımları, sektörün enerji yoğunluğunu azaltmada kilit rol oynuyor. Bu adımlar sayesinde, 2024 yılında inşaat sektöründen kaynaklanan emisyon artışı durduruldu.
- Binalar küresel karbon emisyonlarının %34'ünü oluşturuyor.
- Çimento ve çelik gibi malzemeler emisyonların %18'inden sorumlu.
- Net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda atılan adımlar etkili oldu.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Çalıştığımız, alışveriş yaptığımız ve yaşadığımız binalar, küresel emisyonların üçte birini oluşturuyor. Hükümetlerin attığı adımlar işe yarıyor, ancak daha fazlasını yapmalıyız." ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğiyle mücadelede bina ve inşaat sektöründen kaynaklanan emisyonların azaltılması büyük önem taşıyor. Raporda, tüm ülkelerin bu konuda daha hızlı ve etkili adımlar atması gerektiği vurgulanıyor.