AB ve İngiltere Suriye'ye Yaptırımları Kaldırdı! Türkiye'nin Rolü Ne?
Ekonomi

AB ve İngiltere Suriye'ye Yaptırımları Kaldırdı! Türkiye'nin Rolü Ne?


21 May 20255 dk okuma4 görüntülenmeSon güncelleme: 21 May 2025

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarını kaldırma kararını değerlendirerek, bu adımın Suriye'nin dünyaya entegre olması ve mali kaynakların akışının sağlanması açısından önemli olduğunu vurguladı. Bolat, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Suriye konusundaki tutarlı politikasının haklılığının ortaya çıktığını belirtti.

Suriye'de Yeni Dönem: Yaptırımlar Kalktı, İstikrar Gelecek Mi?

Bakan Bolat, 8 Aralık devriminden sonraki yeni Suriye hükümetinin milli birliği, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlama çabalarını desteklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri sonucunda AB ve ABD yaptırımlarının kaldırılmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Bolat, bu kararın Suriye'nin yeniden imarı ve istikrarı için önemli bir adım olduğunu söyledi.

  • Yaptırımların kaldırılmasıyla Suriye'deki istikrar ve ekonomik gelişme hızlanacak.
  • Uluslararası kuruluşların ve Suriye diasporasının ülkeye yönelik ticaret ve mali transferlerinin önü açılacak.
  • Suriye'nin yeniden imarı ve milli birliğinin sağlanmasında önemli bir kilometre taşı olacak.

Türkiye'nin İsrail Politikası ve Avrupa'nın Uyanışı

Bolat, Avrupa Birliği'nin ve İngiltere, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin İsrail ile ticaret ilişkileri konusunda son dönemde yaptıkları açıklamaların, Filistin'de daha fazla kan dökülmesini önleme konusunda umutları yeşerttiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl aldığı İsrail ile ticareti önce sınırlama sonra tamamen durdurma kararının, bazı Avrupa ülkelerinde yavaş yavaş karşılık bulmaya başladığına dikkat çekti.

Gazze'deki İnsanlık Dramı: Uluslararası Toplum Ne Yapmalı?

Bakan Bolat, İngiltere'nin İsrail ile serbest ticaret görüşmelerini durdurma ve Avrupa Birliği'nin de AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nı gözden geçirme kararlarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, 22 Avrupa ülkesinin İsrail'e Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik saldırıları durdurma çağrısının, İsrail üzerinde önemli bir baskı oluşturacağını belirtti. Bolat, Gazze'de yaşanan soykırım ve insanlık dramının 2025 dünyasında insanlık tarihine bir utanç vesikası olarak geçeceğini ifade etti.

Sonuç olarak, AB ve İngiltere'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı, Türkiye'nin uzun süredir savunduğu politikaların bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Bu adım, Suriye'nin yeniden inşası ve bölgedeki istikrarın sağlanması açısından umut verici bir gelişme olarak görülüyor. Ancak, Gazze'deki insanlık dramı devam ederken, uluslararası toplumun İsrail üzerindeki baskısını artırması ve bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.