[ad_1]
EMA’nın AstraZeneca aşısı hakkındaki değerlendirmesinin sonuçları açıklandı. EMA’dan yapılan açıklamada, Kovid-19’un neden olduğu ölümlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda, “genel fayda-risk dengesinin olumlu olmaya devam ettiği” bildirildi.
“Kanda alışılmadık şekilde görülen pıhtılaşmalar ve düşük trombositler, AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısının çok nadir görülen yan etkileri olarak sıralanmalıdır.” ifadesinin yer aldığı açıklamada, EMA’nın, çok nadir yan etkilerle aşı arasında “olası bir bağlantı” bulduğu kaydedildi.
“FAYDALARI YAN ETKİLERİNDEN DAHA AĞIR BASIYOR”
EMA Direktörü Emer Cooke da düzenlediği basın toplantısında, “Avrupa İlaç Ajansının ilaç güvenliğiyle ilgili uzmanlar komitesi, AstraZeneca aşısının Kovid-19 hastalığını önlemedeki faydalarının yan etki risklerine göre ağır bastığını teyit etti.” dedi.
EMA yetkilileri, sağlık çalışanlarını ve aşı olanları aşılamadan sonraki iki hafta içinde görülen pıhtılaşma olasılığına karşı temkinli olmaları konusunda uyardı.
Bugüne dek tespit edilen vakaların çoğunun, 60 yaş altındaki kadınlarda ve ilk dozdan sonraki iki hafta içinde görüldüğü ifade edildi. AstraZeneca aşısı olanların nefes darlığı, göğüs ağrısı, bacaklarda şişkinlik, karın ağrısı, uzun süren baş ağrısı veya bulanık görme gibi belirtilerle karşılaşmaları halinde tıbbi yardım istemeleri tavsiye edildi.
Uzmanların, beyinde görülen 62 pıhtılaşma vakası ile karında görülen 24 vakayı derinlemesine incelediği, bu vakaların 18’inin ölümle sonuçlandığı kaydedildi. Vakalarla ilgili bildirimlerin çoğunun yaklaşık 25 milyon kişiye AstraZeneca aşısı yapılan AB ve İngiltere’den geldiği aktarıldı.
EMA, Kovid-19’a karşı geliştirilen aşıların kullanılmasını desteklendiğini, pıhtılaşma vakaları ve bunların aşılarla bağlantısı hakkındaki incelemelerin süreceğini vurguladı.
BU AKŞAM YOL HARİTASI BELİRLENECEK
AB ülkelerinin sağlık bakanlarının bu akşam video konferans yöntemiyle toplanarak EMA’nın açıkladığı sonucu değerlendirmeleri ve buna göre AstraZeneca aşısıyla ilgili gidilecek yolu belirlemeleri bekleniyor.
Bazı Avrupa ülkeleri, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca tarafından geliştirilen aşının kullanımını askıya almış veya yaşa göre sınırlandırmıştı.
İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu, dünkü açıklamasında, aşıyı olan 18,1 milyon kişiden 30’unda kan pıhtısı geliştiğini ve bunlardan 7’sinin 24 Mart itibarıyla öldüğünü duyurmuş ancak şu an için pıhtı oluşması ile aşı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını açıklamıştı.
More Stories
Bayan bekçi alımı 2022 yapılacak mı 2022 kadın bekçi maaşları ne kadar?
Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayeti! Yaralanan şoförün annesinden çarpıcı açıklama
Hızır orucu rüyasında evleneceğin kişiyi görme duası okunur mu?